Uppsala

Uppsalas ekonomi förebild för forskare

Forskare från Lunds universitet är nyfikna på Uppsala kommuns förmåga att få ihop intäkter och utgifter på kort och lång sikt. På torsdagen ställde de en rad frågor till ledande tjänstemän och politiker om hur kommunen jobbar för att lyckas med ekonomin.

Torbjörn Tageson är ekonomidoktor och besökte Uppsala på torsdagen:
- Uppsala tillhör den kategori som man kan säga lyckas rätta mun efter matsäcken. Dom håller en stabil ekonomi och gör inte av med mer pengar än dom har att röra sig med, och bygger samtidigt inte upp några överskott. Dom tillhör den här goda förebilden. Och då är vi intresseade, hur gör man i Uppsala och finns det något vi kan sprida till andra kommuner.

Den tjänsteman som kan en hel del om tankarna med kommunens ekonomi är Uppsalas budgetchef Torsten Skatt

- Vi har fastställt tre viktiga finansiella mål och där är man överens om det oavsett politisk majoritet. Det har gjort att vi har fått en stabilitet när det gäller den ekonomiska styrningen och utvecklingen, förklarar han.

Dom tre viktiga finansiella målen är:

  • Att varje år ha ett överskott som ska täcka kommande pensionsutbetalningar och framtida investeringar.
  • Att investeringarna som görs ska till 75 procent vara självfinansierade 
  • Att löner, hyror, energikostnader med mera inte får öka mer än 5,7 procent för 2009.

Dessa tre mål togs när den nya organisationen genomfördes i kommunen, 2003/2004 och alla partier kom då överrens om att följa dem oavsett vem som sitter med makten. Något som forskaren Torbjörn Tagesson lade märke till.

- Det verkar finnas en stark politisk konsensus i Uppsala om att ekonomin sätter gränser så att det är en utgångspunkt som är väligt tydlig här. Man verkar vara överens mellan de politiska partierna om detta så det är något som jag har noterat hittills. Sen har man också försökt bygga upp ett system så att man har en balans mellan vad man kallar väktare och förkämpare, de som slåss för själva verksamheten och de som ska se till att resurserna räcker till.

Har inte alla kommuner den tanken då?
- Nej, kanske inte så tydligt, säger Torbjörn Tageson, ekonomidoktor en av dem som ingår i ett forskningsprojekt vid Lunds Universitet.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista