Annat var det förr... 1980 diskuterades och folkomröstades om kärnkraftens framtid.

Kärnkraftsdiskussion saknas

Det har de senaste åren saknats en politisk diskussion om flera viktiga frågor som rör planerna på slutförvar för det utbrända kärnbränslet. Bland annat pratar inte rikspolitikerna om framtiden för kärnkraften. Det menar forskaren Göran Sundqvist från Göteborgs universitet, som i femton år följt frågan om ett slutförvar.

– Problemet är ju att ingen vet hur stora avfallsvolymer det blir för ingen vet när vi kommer att stänga av kärnkraften. Vi diskuterar inte den frågan överhuvudtaget. Kärnkraftsfrågan är fortfrande en alltför het fråga för de nationella politikerna.

Enligt Göran Sundqvist finns det i dag inget tecken på att kärnkraften kommer att avvecklas inom överskådlig tid, reaktorerna håller längre och längre menar han, och kärnkraften har fått ett uppsving i och med diskussionen om klimatförändringar.

Men hela planen för den typ av slutförvar för avfallet Sverige planerar bygger på att kärnkraften ska avvecklas, något som man kom överens om 1980. Men hur det ska gå till pratar politikerna inte om, menar Sundqvist, som också tycker att politkerna duckar för flera andra kärntekniska frågor, som teknikutvecklingen och internationella samarbeten.

– Allians för Sverige har en överenkommelse att under den här mandatperioden ska det vare sig stängas några reaktorer eller öppnas några nya reaktorer, säger centerpartisten Claes Västerteg, vice ordförande i riksdagens miljö och jordbruksutskott, med ansvar för bland annat klimat och enerigfrågor.

Västerteg håller med om kärnkraften inte diskuteras så mycket, istället för att prata om en avveckling av kärnkraften vill han prata om att utveckla alternativa energikällor. Vad det gäller framtiden sätter han framför allt tro till den energiuppgörelse alliansen vill nå med dom andra partierna.

– Jag tror att den tiden är förbi när vi i riksdagen sitter och bestämmer om när vi ska stänga en reaktor, utan jag tror att det här kommer att ske via en överenskommelse med de politiska partierna men också med kraftproducenterna, så vi ser en långsiktig lösning tillsammans.

Men hur ska man kunna uppskatta hur mycket avfall det blir?
- Det är därför vi vill ha en långsiktig bred överenskommelse, för att man ska kunna få en bild.  

Men när överenskommelsen kommer är oklart, så tillsvidare jobbar SKB vidare med de planer som drogs upp från början, med 6000 kapslar som ska ner i bergrum. Olle Olsson är ansvarig för kärnbränsleprojektet på SKB:

– De undersökningar vi gjort gör vi för att kunna lagra de här 6000 kapslarna, och är det så att vi skulle behöva mer, så får man göra nya undersökningar.


Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".