uppsala

Blixtar förutsägs med ny metod

Uppsalaforskare har kommit fram till en ny metod som kan förutsäga var på ett hus som en blixt kommer att slå ner. Det här gör att extra känsliga byggnader kan få ett bättre åskledarskydd.

- Modellen stämmer väl överens med verkliga förhållanden, säger Marley Becerra och hans kollegor på Ångströmlaboratoriet i Uppsala.

Modellen utgår från de senaste rönen om åskurladdningar och åsksimuleringar, och modellens förutsägelser, om var på en byggnad blixten kommer att slå ner, stämmer mycket väl överens med laboratorie-experiment, och med registrerade blixtnedslag på hus i städer.

Det Marley Becerra och hans kollegor lyckats göra, är att i närmare detalj kunnat beskriva hur och var uppåtriktade positiva urladdningar uppstår. Det är de här uppåtriktade urladdningarna som drar till sig blixtnedslag. Och var de uppstår varierar mycket beroende på hur huset och omgivningarna ser ut.

Andra faktorer som spelar större roll än man tidigare trott är medelhastigheten på både den nedåtgående och uppåtgående blixten, förekomsten av partiklar i luften och strömstyrkan på åskurladdningen bland molnen.

Sammantaget gör det här att de bästa platserna för åskledare skiljer sig mellan olika byggnader och enligt Marley Becerra kräver dagens samhälle bättre skydd mot blixtnedslag:

- På grund av all elektronisk utrustning är byggnader känsligare idag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".