uppsala

Skolföreträdare kände till brister

Handlingar som Upplandsnytt gått igenom visar att det redan 2003 var känt att Nannaskolan efter ombyggnad inte skulle ha tillräckligt bra akustik i alla salar. Socialdemokraten Stavros Giangozoglou menar att det är anmärkningsvärt att många idag säger sig vara ovetande om bristerna i lokalerna som byggts om för 87 miljoner kronor.

– Det liknar nästan cirkus. Alla låtsas som de inte visste någonting från början, säger socialdemokraten Stavros Giangozoglou till Upplandsnytt.

Nu kommer det kritik mot hur frågan om musikklassernas flytt till Nannaskolan hanterats. Det är socialdemokraten Stavros Giangozoglou, som sitter i kommunfullmäktige, som är irriterad.

– Alla låtsas som de inte förstod vad det handlar om. Det är egendomligt om professionella människor som jobbat med de här frågorna inte har hängt med för att påverka. Rektorn för skolan visste vad det handlade om när hon skrev på, säger Stavros Giangozoglou till Upplandsnytt.

Tidigare i veckan fick Uppsalas musikklasser besked om att de får vara kvar i Balderskolan och inte flytta till Nannaskolan som planerat. Musikklasserna har i många år kämpat för att få komma just till Nannaskolan. Men då akustiken inte uppfattas som tillräcklig i två musiksalar ändrade man sig.

Men att akustiken har brister i två salar stod klart redan 2003. I den utredning som en konsult gjorde står det:

”Salarnas avlånga form och begränsade takhöjd ger väsentligt sämre akustiska förutsättningar än aulan och musik/dramasalen. Den akustiska utformningen blir en känslig avvägning mellan dämpning som riskerar att ge en död akustik med svårigheter att höra varandra och en klangig akustik som upplevs som stökig och bullrig”.

Karin Cars, musikklassernas biträdande rektor, godkände ändå salarna och de förändringar som konsulten föreslog för att förbättra akustiken. De förändringarna har också genomförts. Karin Cars säger att hon undertecknade förslagen med kravet att takhöjden i musiksalarna skulle vara minst 3,20 meter, men i de handlingar som Upplandsnytt tagit del av finns inga uppgifter om exakt takhöjd i musiksalarna. Att få en takhöjd på 3,20 var enligt Fastighetskontoret omöjligt, det går inte att höja taket mitt i huset.

Fredrik Sjöberg (fp), ordförande i produktionsnämnden för vård och bildning, säger att han inte känner till att en akustikutredning har gjorts över huvud taget: 

– Av någon anledning har inte alla förstått alla fakta. Därigenom har någon inte skött sitt jobb, tycker jag. Det vill jag ha utrett, säger Fredrik Sjöberg.

På frågan om politikerna i kommunfullmäktige kände till bristerna i akustiken, svarar Fredrik Sjöberg kort nej.

– Att låtsas som att det är fel någonstans, att tjänstemännen skulle gjort fel, det är att skylla ansvaret på någon annan. Det är nästan skamligt att det kan gå till på det här sättet i Uppsala i dag, säger Stavros Giangozoglou (s).

 

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Cecilia Ohlén
cecilia.ohlen@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".