Äldre missbrukare får vårdboende

Uppsala kommer få ett vårdboende för äldre missbrukare. Det presenterade kommunens utanförskapsberedning igår.

Det här är ett led i att komma till rätta med den långa kön till socialens lägenehter för de som inte själv kan få ett kontrakt.

– Vi är verkligen inne i ett skede där vi arbetar mycket hårt med att försöka lösa bostadsfrågan för de som har socialt behov av just bostäder. säger Gustaf von Essen (kd) som är ordförande i kommunens utanförskapsberedning.

Bristen på sociala lägenheter får konsekvenser för många i Uppsala kommun. I kön som växt står hemlösa, missbrukare, barnfamiljer, ungdomar på väg ut från behandlingshem och unga med betalningsanmärkningar.

Arbete pågår på olika håll inom kommunen för att förbättra situationen, man ser bland annat över om alla som har bostadssociala kontrakt idag fortfarande behöver dem, och så köper man in fler bostadsrätter.

I höst ska fler konkreta förslag på hur man kommer åt problemet presenteras.

Nu säger Gustaf von Essen också att kommunen ska se över om man behöver öppna ytterligare ett härbärge och att de är beredda att bygga ett vårdboende för de äldre missbrukarna som inte har någonstans att bo.

De vanliga vårdboendena passar inte för dem där får de inte vara påverkade, det ska man få kunna vara på det här.

Gustav von Essen menar att de äldre missbrukarna ofta är sjuka i övrigt också och att det behövs ett vårdboende med personal som vet hur man tar hand om missbrukarna så att dom kan känna sig trygga.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".