Skutskär

Måsar anfaller människor

Miljökontoret i Älvkarleby kommun går nu ut och varnar för måsar i Skutskärs centrum. Måsarna attackerar människor genom att plötsligt störtdyka. Orsaken är att de just nu har ungar som de försvarar.

Bygg- och miljökontoret ska nu försöka att störa måsarna så att de byter boplats.

Anna Rantaala i Skutskär är nu rädd för att bli anfallen:

– Ja, faktiskt. De är riktigt lömska, säger hon.

Måsanfallen sker enligt miljökontoret under den här veckan för det är just nu som måsarna har ungar som de försvarar.

I Skutskär har det här problemet upprepats i flera år nu och det finns personer som handgripligen fått slåss mot måsarna. Åke Persson i Skutskär berättar om en händelse på Skutskärs idrottsplats:

– Vi har blivit anfallna flera gånger eftersom de hade ungar i närheten. Vi fick försvara oss med en kratta eller en bandyklubba, säger han.

På miljökontoret i Älvkarleby kommun står man nu helt handfallen och vet inte vad man ska göra. Miljöinspektör Christina Pettersson får ta emot klagomål från Skutskärsborna: 

– Idag har vi fått in två klagomål om det här. Måsarna dyker ner mot dem, det är ju väldigt obehagligt, säger hon. Vi måste förhindra att det blir en en ännu större olägenhet för människorna, och samtidigt se till att måsarna inte blir misshandlade och far illa.


upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".