Uppsala

SLU diskrimerade kvinnlig student

Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala diskriminerade en kvinnlig student som blev bortlottad från veterinärutbildningen.

Det säger Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, som nu ska förhandla med SLU om en ekonomisk ersättning till kvinnan. Jämo menar att kvinnor i princip hindrats helt från att komma in på veterinärutbildningen i folkhögskolekvoten och att det heller inte funnits något bra skäl för att särbehandla kvinnor, det säger Magnus Jacobsson på Jämo.
– Om man ska tillämpa positiv särbehandling för att gynna endera könet så ska man ta hänsyn till situationen i arbetslivet. När det gäller veterinärer råder det en ganska jämn könsfördelning mellan manliga och kvinnliga veterinärer på arbetsmarknaden. Därför finns det inte legitimt skäl att använda positiv särbehandling vid antagningen till utbildningen, säger han.

Får det här konsekvenser för andra utbildningar också?
– Inte på det sättet att vi kan ställa upp några regler för hur det här ska gå till, men förhoppningsvis finns det andra utbildningssamordnare som ser över sina rutiner utifrån vårat beslut, säger Magnus Jacobsson på Jämo. 

Om Jämo och SLU inte kommer överens om en ekonomisk ersättning kan saken avgöras i domstol.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".