Erik Weiman
uppsala län

Landstinget förordar storregion

Frågan om hur Sverige ska delas in i storregioner och var Uppsala län ska finnas med i den ekvationen, skapar konflikter och är långt från avgjord.

I dag fattade dock landstinget sitt beslut, att de föredrar att Uppsala län bildar storregion med Gävleborg, Dalarna, Örebro och Värmland.

Idag samarbetar landstinget i Uppsala med landstingen i Gävleborg, Västmanland, Dalarna, Örebro och Värmland om framförallt sjukvård där Akademiska sjukhuset har en central plats som storsjukhus och universitetssjukhus. Det är förklaringen till att majoriteten landstingspolitiker i Uppland vill se just de här landstingen gå samman i en så kallad storregion. Att Västmanland än så länge inte finns med beror på att de ännu inte bestämt vad de tycker i saken.

Men politikerna är långt ifrån eniga. Förslaget som landstingspolitikerna idag tar ställning till har väckt motstånd hos kommunerna i södra länsdelen som vill ingå i samma region som Stockholm. Moderaterna i länet är splittrade och inför dagens landstingsfullmäktige har folkpartiets Lena Lundberg sagt att de kommer rösta nej.
- Det här har gått alldeles för fort, beslutet har tagits över en natt i princip, säger hon.

Den här frågan har ju splittrat partier, regioner, kommuner och landsting, varför är det så svårt för att politiker att enas om det här?
-
Jag skulle vända på det och säga att man måste ta ställning till frågan utifrån de förutsättningar man har att utgå ifrån. I vårt fall är det sjukvården och det goda samarbetet vi har i vår region som är grunden till vårt ställningstagande, säger moderata landstingsrådet Erik Weiman.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".