Carola Rediviva. Foto: Erik Svensson.
Uppsala

Bokhärva på väg att lösas

Härvan kring de värdefulla böcker som stals från Carolina Rediviva och Karin Boye-biblioteket i Uppsala under 2003 och 2004 kan nu vara på väg att lösas.

Efter fyra års utredning kom i dag åtalet mot den 37-årige man som hela tiden varit misstänkt för att ha stulit och sålt vidare böcker.

Det handlar om böcker värda ungefär en miljon kronor för miljonbelopp som stals 2003 och 2004 från de båda universitetsbiblioteken i Uppsala. Böckerna som stals var mycket speciella och såldes sedan vidare till andra länder i Europa.

Utredningen har visat att det inte har varit vem som helst som köpt böckerna, utan att det troligtvis handlat om samlare. Till exempel ska en köpare i Ungern ha handlat för drygt 150 000 kronor.

Utredningen mot den nu 37-årige mannen har pågått i närmare fyra år och åklagaren har tidigare bland annat begärt rättshjälp från olika håll i Europa, dit försäljningen ska ha gått.

Utredarna har bland annat funnit e-postmeddelanden mellan den misstänkte mannen och köpare i andra länder. Man har också jämfört försäljning via en hemsida för böcker på nätet och de saknade böckerna från universitetsbiblioteken. Dessutom ska böcker som stulits här ha anträffats i England, Tyskland och Frankrike.

Mannen släpptes i slutet av oktober 2004, men har hela tiden varit misstänkt. Brottet är rubricerat som grov stöld och mannen ska tidigare ha gjort vissa medgivanden.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".