uppsala län

Jämnt mellan ja och nej till FRA-lag

En rundringning till länets riksdagspolitiker visar att hälften, de som är i opposition, kommer att rösta nej till nya avlyssningslagen. På onsdag avgörs det om FRA (Förvarets radioanstalt) ska få läsa folks mail, sms och lyssna på telefonsamtal som sker över landsgränsen.

Jon Sten är Enköpingsbo och han är kritisk till lagförslaget som tillåter FRA att avlyssna även kabeltrafiken.
- Det känns olustigt utifrån att vi blir mer och mer som USA, och det känns ju tråkigt, säger han.

Av länets tolv riksdagspolitiker har hälften svarat att de kommer att rösta nej till förslaget att tillåta Försvarets radioanstalt att avlyssna kabeltrafik som sms, telefonsamtal, fax och mejl som går över Sveriges gränser. Alla de som kommer att rösta nej kommer från oppositionspartierna socialdemokraterna, vänsterpariet och miljöpartiet.

Mats Berglind som är socialdemokrat är en av de som kommer rösta nej. Han tycker förslaget är ett hafsverk och behöver utredas mer.
- Hur drabbar det här den privata integriteten, och vad är det vi behöver? Vi säger inte nej till FRA’s verksamhet, men det finns en grundläggande oro över hur det här kan utvecklas och det måste vi ta på allvar, säger han.

Tre har meddelat att de röstar ja. De kommer från kristdemokraterna, moderaterna och centern. Av allianspartiernas tre övriga riksdagsledamöter har vi inte fått tag på en, en vill inte svara och den tredje kommer inte att rösta på onsdag. Centerns Solveig Zander kommer rösta ja. Hon menar att allt mer trafik går över kabel och att då behövs en sån här lag.
- Man bedriver underrättelseverksamhet på ett helt annat sätt nu, säger hon.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".