Uppsala

Redan dags för ombyggnad av UKK

Stora salen i Uppsala Konsert och kongresshus i Uppsala ska göras om, knappt ett år efter invigningen. Efter kritik från framför allt Riksidrottsförbundet, som Upplandsnytt berättat om tidigare, kommer nu salen att byggas om för att det ska bli möjligt med en gång i mitt i salongen.

– Man får ta bort i princip hälften av stolarna för att sedan göra om de stolarna som är i mitten så de bli löstagbara, säger Magnus Bäckström, vd på Uppsala Konsert och kongress.

 Var det ett misstag från början att inte möjliggöra en gång?

– Misstag...  Effekten åt vardera hållet blir inte särskilt stor. Jag tror att det snarare är frågan om ett litet val. Misstag eller inte, det skulle kunna gott ha varit utan kongressgång också, säger Magnus Bäckström.

Men nu blir det alltså en kongressgång, för knappt ett år efter invigningen ska nu Stora salen i Musikens hus i Uppsala göras om. Upplandsnytt har tidigare berättat om kritiken från Riksidrottsförbundet som menade att salen inte klarade förbundets stora kongress 2011, eftersom de långa, hela stolsraderna i salongen gjorde det för krångligt för deltagarna att ta sig ut om man exempelvis ville gå upp i talarstolen. Då svarade Magnus Bäckström att det var ett val som redan gjorts, men nu har man alltså ändrat sig. De mittersta stolarna i de långa mörkröda raderna av fällstolar ska bli möjliga att ta loss, i fall man vill ha en gång mitt i. Lars Tigerberg från Riksidrottsförbundet som planerar kongressen är nöjd.

– Det känns ju fantastiskt kul, för annars hade vi haft ett jättejobb under hösten för att hitta en ny lokal.

Enligt de preliminära planerna kommer ombyggnaden i Stora salen att vara klar nästa sommar, och kalaset gå på runt 600000 kronor, enligt Magnus Bäckström. Att man så snart behöver bygga om menar han inte är nåt konstigt, så är det med nya verksamheter.

Men även om kostnaderna för ombyggnaden skrivs av så läggs de på en redan svårt haltande ekonomi. Runt 11,5 miljon kronor back lutar prognosen åt för Uppsala konsert och kongress i år och Uppsala kommun har satt in konsulter för att för att se vad som kan göras. Men Magnus Bäckström menar att det är normalt för en nystartad anläggning.

– Det här huset och den här verksamheten följer i princip det normala mönstret för sådana här anläggningar, inklusive lite skakig ekonomi i början.


Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".