Uppsala

Idrottsklubbar får höjda avgifter

Den borgerliga majoriteten i Uppsala planerar att återigen höja lokalhyrorna för idrottsklubbar. Inför senaste valet lovade alliansen att om de kom till makten så skulle avgifterna sänkas. Så gjordes också, men under tisdagen kan tas beslut om att de ska höjas igen. Det kritiseras av oppositionen.

Socialdemokraten Erik Pelling menar att det är ett solklart löftesbrott.

– Det har inte framkommit några nya fakta sedan valet. Vi visste att vi skulle satsa på att bygga ut idrottsanläggningar. Allt det visste vi i valrörelsen, ändå gick man ut och lovade halverade avgifter. Och nu efter halva mandatperioden vill man riva upp det.

Inför förra valet, 2006, så gick den borgerliga alliansen ut och sa att om de skulle vinna valet skulle de så kallade markeringsavgifterna, dvs lokal- och planhyror för idrottsklubbarna i Uppsala sänkas. Och mycket riktigt genomfördes också en sänkning - för både vuxna, barn och ungdomar - från 75 till 40 kronor i timmen, nästan en halvering av avgiften.

Men i höstas så gav fritids- och naturvårdsnämnden i uppdrag till tjänstemännen att utreda om det fanns möjlighet att höja avgifterna igen. Och inför nämndens sammanträde på tisdagen så finns nu två förslag. Det ena säger att man enbart ska höja avgifterna för vuxna idrottsutövare med 60%, men att barn- och ungdomsverksamheten inte ska beröras av höjningarna. Det andra förslaget säger däremot att man utöver den höjningen också ska höja avgifterna för idrottsklubbar med barn- och ungdomsverksamhet - med 10 kronor.

Ordföranden i nämnden, moderaten Ali Moulavi, säger dock att det andra förslaget inte kommer att röstas igenom av majoriteten i nämnden.

– Där bryter vi inte vallöftet. Vi höjer inte avgifterna för barn och ungdom.


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".