Busschaufför fälls för tvär bromsning

Den busschaufför som i höstas bromsade in så kraftigt att två barn skadades i bussen dömdes i dag av Uppsala tingsrätt.

Den busschaufför som i höstas bromsade in så kraftigt att två barn skadades i bussen dömdes i dag av Uppsala tingsrätt. Det var i oktober som busschauffören körde linje 847. Efter att han hämtat upp barn vid Ramsta skola så flyttade sig flera barn runt i bussen. Chauffören säger själv att han blev irriterad när en flicka sprang omkring - och han bromsade då kraftigt.

Så här berättade elvaårige Kristoffer Haglund i samband med åtalet.
– Busschauffören sade till barnen men dom fortsatte gå runt i bussen, då blev han arg och tvärbromsade och jag föll fram och slog i knäet.

Kristoffer Haglund fick ont i knät och har under hela våren känt av det av och till. En annan pojke skadades också, men mindre allvarligt.

Åklagaren har sagt att det här fallet är principiellt intressant eftersom det kan visa var gränserna går för vad en chaufför ska tåla och hur sådana här situationer ska hanteras.

Och Uppsala tingsrätt menar alltså att även om barnen varit stökiga så kan hans agerande inte ses som ursäktligt. Han fälls för vållande till kroppsskada i Kristoffer Haglunds fall, men frias i det andra där skadorna var mindre. Chauffören döms till att betala dagsböter och skadestånd på 2000 kronor.

Peter Nilsson, trafikchef på Swebus i Uppsala, säger att han inte tycker att det är ett generellt problem att det är stökigt på bussarna - men när det är stökigt är det ett problem - då brukar bussbolaget diskutera med den skola eleverna går på, säger han och i det akuta läget ska man inte tvärbromsa:
– Händer det att det blir stökigt ska chauffören meddela i högtalaren, och i värsta fall lugnt och sansat stanna bussen, men inte agera polis, säger han.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".