Uppsala län platsar inte på diabetesranking

Idag presenterades de senaste siffrorna från det nationella diabetesregistret. Registret har införts för att se hur bra vården funkar i varje län. Men Uppsala län är inte ens med i rankningen i registret på grund av att de inte redovisat tillräckligt med information.

Anita Andersson är ordförande för diabetesföreningen i Uppsala.
– Det är jättetråkigt att Uppsala ligger så illa till här, säger hon.

Syftet med det rikstäckande diabetesregistret är att landets olika län ska kunna föra in information om exempelvis blodsocker, blodtryck och blodfetter. Meningen är sedan att de olika länen ska kunna jämföra sig med varandra för att på så sätt bli bättre.

Och vad det gäller själva diabetesvården tycker hon att den är för långsam, men att den skulle kunna bli bättre om information fördes in i registret.

Östen Ljunggren är överläkare på Akademiska sjukhuset och även han är bekymrad över att Uppsala län inte finns med i registret.
– Det är naturligtvis olyckligt att det blivit på det här sättet, att Uppsala i viss mån registrerar information. Vi har sedan flera år tillbaka försökt att följa det här registret. Men det är uppenbart att vi inte har lyckats följa rutinerna och gå med i diabetesregistret fullt ut, säger han. 

Stefan Zouagui
stefan.zouagui@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".