"Ny region klar tidigast 2015"

Om Uppsala läns landsting ska ingå i en storregion med andra landsting är det mest troligt att det inte blir förrän 2015. Den bedömningen gör Jan-Åke Björklund, som tidigare var regeringens samordnare i den här frågan.

Andra regioner, där det är mer klart hur gränserna ska se ut, lär komma före, menar han.

– Man spekulerar i att det får räcka med Skåne och Västra Götaland. Ett annat alternativ är att de som i dag är överens får bilda region till 2011, medan de delar som det inte är klart får bilda region 2015, säger Jan-Åke Björklund.

Men det här är bara något som det resoneras om understryker han, och hur det går vet bara regeringen. Han uppfattar att regeringen inte vill rita kartan centralt från Stockholm och att därför var Uppsala läns landstings beslut i går viktigt.

– Det är naturligtvis en viktig viljeyttring där regeringen måste förhålla sig till Uppsalas ansökan tillsammans med andra, säger Björklund.

Tanken att Uppsala bildar storregion med Stockholm ser han som utsiktslös. Alternativet för Uppsala län skulle vara att antingen fortsätta i eget landsting och möjligheterna att bilda storregion minskar med tiden när andra landsting bestämmer sig. Och att beslut skulle ha hastats fram och politikerna ha tagits på sängen, har han svårt att se.

– Mer utredning kan knappast behövas, men däremot kan det vara svårt att bestämma sig, säger Jan-Åke Björklund, som tidigare var regeringens samordnare i regionfrågan.

Maria Jansson
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".