Uppsala

Kritik mot hög andel inhyrda läkare

På allmänpsykiatrin i Uppsala är en tredjedel av läkarna tillfälligt inhyrda i dagsläget. Det tycker Elisabeth Axberg på Handikappföreningarnas samarbetsorgan är ett problem och berättar om hur det kan drabba patienter.

- En som har blivit väldigt förtvivlad för att det intyg han behövde för sin arbetsförmåga blev så dåligt att han inte kunde få någon ersättning från Försäkringskassan. Då visade det sig att läkaren inte kände patienten helt enkelt och hade inte koll på journalen och vad som hänt tidigare. Det slår väldigt hårt mot vissa individer.

En stor anledning till problemet är att det är brist på psykiatriker och det är svårt att rekrytera läkare till fasta tjänster. Det säger både Elisabeth Axberg och Karin Norlén som är ny chef på Uppsalas psykiatridivisionen sen några månader tillbaka. Hur länge hyrläkarna stannar på ett ställe varierar. I Uppsala har dom några som stannar i upp till dryga halvåret, och Karin Norlén tycker inte heller det är bra med så många hyrläkare.
- Det är bara att hålla med om att det är inte bra. Vi försöker att titta på hur vi ska rekrytera och behålla läkare. Men för dom som enskilda personerna är det en ekonomisk fördel att vara hyrläkare som jag har förstått det, säger Karin Norlén.

Det är också en större kostnad för landstinget att ha många hyrläkare. Karin Norlén säger att en del hyrläkare är lockade av att ta fast tjänst och berättar att det bland annat satsats en del på att locka läkararna med högre löner. Elisabeth Axberg säger att ett problem är att landstingen konkurrerar om hyrläkarna med lönerna.
- Jag tycker landstingen borde komma överens om hur man ska hantera den här läkarbristen, och sätta något slags tak på hur mycket man kan ge en läkare i lön. Att det inte köpa över varandra.

Tidigare har psykiatridivisionen fått kritik för den dåliga arbetsmiljön av bland annat facket. Det jobbar man med nu berättar Karin Norlén.
- För närvarande så jobbar vi mycket med att försöka förbättra arbetsmiljön och arbetsvillkoren för läkare för att få fler att komma till oss.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".