Östhammar

Östhammar granskar slutförvarsplaner

Östhammar vill bättre kunna granska SKB:s väntade förslag om slutförvaring och ledningen i kommunen har därför bestämt se över organisationen. Tidigare har kommunalrådet Jakob Spangenberg, sagt att det inte är kommunens sak att granska säkerheten vid Forsmark.

- Granskningen syftar till att vi ska ha så god information som det är möjligt, och som vi själva känner oss trygga med. Sen har vi samtidigt också en roll som myndighetsgranskare att också hantera de mer lokala och ”kortsiktiga” miljöaspekterna på ett sånt här projekt, säger Jakob Spangenberg.

Han håller fast vid att det är de nationella myndigheterna som har uppdraget att granska säkerheten vid den eventuella slutförvarningen av kärnavfall vid Forsmark.
- Vi har däremot ett uppdrag och en uppgift att å våra kommunmedborgares vägnar följa frågans utveckling.

Men om kommunens granskning av SKB:s eventuella förfrågan om slutförvaring verkligen kan leda till att kommunen ändrar sig på någon punkt eller till och med säger nej till eventuell slutförvaring, är en hypotetisk fråga enligt Spangenberg.

- Jag har ingen anledning att kommentera det, jag har inte den kunskapen idag. Det beror bland annat på att själva ansökan inte är färdig.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".