Flera bussar har attackerats de senaste veckorna. Foto: Stefan Zouagui
Uppsala

Stenkastning kan stoppa stadsbussar

Sent i går kväll kastade några personer en knytnävsstor sten på en stadsbuss i Uppsala. En ruta krossades och glassplitter spreds över flera passagerarsäten. Stenkastningen har pågått i snart tre veckor. Om det fortsätter kan trafiken på de berörda sträckorna dras in.

– Händer det två gånger till så slutar vi! Nu vädjar jag till alla som bor i området att vill man ha bussen kvar så får man hålla ögonen öppna, säger Klas-Göran Alm som är VD för stadstrafiken.

Ingen person skadades vid stenkastningen i går. Det här var andra gången en buss blev attackerad på samma sträcka. I torsdags när bussföraren Tommy Jansson var ute och körde stadsbussarnas linje 5 small det plösligt till vid Sävja kyrka.

– Man blir ju lite skärrad! Jag hade ju lika gärna kunnat sitta med fönstret lite öppet och stenen kommit in här!

Men du körde klart hela turen?
– Ja, för det var ingen som blev skadad. Sedan när vi kom hit upp där vi vänder gick jag ut och kollade. Det var ett hål stort som en tennisboll och resten av rutan var alldeles vit.

Skadegörelsen på bussarna kostar. Flera nya rutor måste beställas in. En sorts ruta går inte att köpa i Sverige utan måste beställas in från Tyskland för närmare 30.000 kronor, berättar VD Klas-Göran Alm.
– Ja, det är nio rutor som har kastats sönder och vi är uppe i en summa av 200 000 kronor.

Har ni någon aning om vilka det är som har gjort det här?
– Bussföraren har lite signalement på dem så vi hoppas att vi kan ringa in dem. För ett par år sedan hade vi också stenkastning och då fick vi in ett helt cykelställ genom framrutan så det kunde ha slutat riktigt illa. Men då gick vi ut och begärde hjälp från allmänheten och vi kunde stävja det hela.

Stefan Zouagui
stefan.zouagui@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".