Beslutet om musikklasserna kan vara fel

Det uppmärksammade och ifrågasatta beslutet i förra veckan om att Uppsala Musikklasser får vara kvar på Balderskolan  kanske måste tas om. Enligt kommunens interna regler så har ärendet sannolikt hanterats i fel nämnd.

I november 2004  tog Barn- och ungdomsnämnden beslut om musikklasserna. I beslutet står det att musikklasserna ska anvisas till Nannaskolan. Att det står specifikt vilka lokaler de ska flytta in i betyder att det då är den nämndens uppgift att fatta beslut om annat, om man skulle vilja ändra på det. Förra veckan fick elever, lärare och föräldrar besked om att man inte behöver flytta från Balderskolan. Problemet är att det beslutet har fattats av en annan nämnd, produktionsnämnden för vård och bildning.

Det var ordföranden i produktionsnämnden folkpartisten Fredrik Sjöberg som med sång gav beskedet till musikklasserna före skolavslutningen.  Det formella beslutet tas i nämnden i dag. Åsa Morén är ekonomidirektör på Uppsala kommun, hon säger att produktionsnämnden inte har rätt att ta det här beslutet. I så fall skulle det vara reglerat i avtalet mellan barn- och ungdomsnämnden och produktionsnämnden.

- Nämnden för produktionen skulle ha sagt när de skrev på avtalet att de själva vill kunna bestämma var (musikklasserna ska vara).  

- Och det gjorde de inte här?

- Nej!

Upplandsnytt har pratat med flera tjänstemän på kommunen som genom åren varit involverade i fallet. Flera ställer sig frågande till att folkpartisten Fredrik Sjöbergs nämnd nu tar beslut i frågan. Fredrik Sjöberg själv har svårt att tro att han gjort något fel.

- Min uppgift som politiker i nämnden är att se till att eleverna får undervisning, går inte det i de lokaler som finns är det vår uppgift att se till att eleverna får lokaler som fungerar.

Ekonomidirektör Åsa Morén tror att vi kommer att få höra mer om det här.

- Jag kan tänka mig att det blir en livfull diskussion i de politiska grupperna.  

Reporter: Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".