Flygplatsen måste utredas mer

Marktransporternas miljöpåverkan vid den planerade civila flygplatsen på Ärna måste utredas mer anser Miljö och hälsoskyddsnämnden.

Uppsala Airport bör utreda bättre hur marktransporterna i anslutning till flyget kommer påverka miljön det klubbade miljö- och hälsoskyddsnämnden på onsdagen.

Urban Wästljung (fp) är ordförande i nämnden.

– Det tycker vi är en viktig komplettering som behöver göras i ansökan, säger han.

Nämnden tycker också att det behövs förtydlingar om hur man ska ta om hand miljöfarliga vätskor som används på flygplanen vintertid så att det inte blir is på vingarna.

Nästa steg i processen är att länsstyrelsen ska ta beslut om ansökan behöver kompletteras. Senare kommer beslut om själva tillståndet för flygplatsen.

Det har varit en livlig debatt om planerna flygplats bland har debatterats flitigt bland boende i området, olika intresseorganisationer och politiker. Men Urban Wästljung säger att dikussionerna varit bra i nämnden trots att partiåsikterna går isär. Han menar att nämnden är enig om vad det är som behöver kompletteras i ansökan.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".