Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Musikklassernas framtid oklar

Produktionsnämnden tog under torsdagseftermiddagen det formella beslutet att musikklasserna får vara kvar i Balderskolan - under förutsättning att även två andra nämnder säger ja till detta.

Det är ännu inte klart hur det blir med musikklasserna. Det menar i dag Bengt Sandblad, socialdemokratisk andre vice ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Uppsala.

– Om man tar beslut i en fråga som man formellt inte ansvarar för så är det beslutet givetvis ogiltigt, säger Bengt Sandblad.

Därför är musikklassernas fratid oklar menar han.

Beslut i fel nämnd
I torsdagsmorse berättade vi i Upplandsnytt att beslutet om att låta musikklasserna vara kvar i Balderskolan - ett beslut som formellt fattas nu under torsdagseftermiddagen - kan vara fel, eftersom ärendet tas upp i fel nämnd.

Under torsdagseftermiddagen samlades politikerna i produktionnämnden för vård och bildning för att ta det formella beslutet om att Uppsala musikklasser ska vara kvar i Balderskolan och inte ska behöva flytta till ombyggda Nannaskolan.

Barn- och ungdomsnämndens bord
Enligt kommunens interna regler är det endast är Barn- och ungdomsnämnden, där Bengt Sandblad är andre vice ordförande, som kan fatta ett sånt beslut - eftersom det var den nämnden som 2004 gav i uppdrag att färdigställa just Nannaskolan för bland annat musikklasserna.

– Om det står så i avtalet som så så skulle jag säga att det är barn och ungdomsnämnden, säger ekonomidirektören Åsa Morén.

Fler nämnder måste säga ja
På produktionsnämndens möte nu under eftermiddagen - så beslutade man vid 15-tiden på torsdagen att låta elever och lärare vara kvar på Balderskolan. Men beslutet gäller endast under förutsättning att även Barn- och ungdomsnämnden och Fastighetsnämnden säger ja till detta.

Detta betyder rent formellt att det alltså ännu inte är klart vad som händer med musikklasserna. Men vice ordföranden i produktionsnämnden för vård och bildning moderaten Lars-Olof Bäckman säger till Upplandsnytt att det skulle vara en politisk skandal om de borgerliga politikerna i de två andra nämnderna skulle gå emot det som beslutades idag, så det troliga är ändå att det blir så.

BUN-politiker kritisk
Men hur det överhuvudtaget kommer sig att fel nämnd nu från början ensamt hanterat frågan vet inte socialdemokraten Bengt Sandblad. Han går hårt åt produktionsnämndens ordförande folkpartisten Fredrik Sjöberg.

– Av vilken anledning ordföranden i produktionsnämnden, som inte har med det här att göra, går ut och säger så förstår inte jag, säger Bengt Sandblad.

Rektor räknar med ja
Upplandsnytt har idag försökt få en kommentar från musikklassernas företrädare. Ingen vill ställa upp på en bandad intervju men biträdande rektor Karin Cars säger att hon räknar med att politikerna kommer låta dem vara kvar i Balderskolan, eftersom det är det de lovat. Hon räknar också med att BUN kommer säga ja till detta, eftersom dess ordförande moderaten Cecilia Forss var med på skolan förra tisdagen och gav besked tillsammans med folkpartisten Fredrik Sjöberg.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".