Biljetterna var värda nästan 1,5 miljon kronor

Biljettförfalskare från UL åtalad

Den busschaufför på Upplands Lokaltrafik som misstänks för att ha förfalskat busskort och stoppat pengarna i egen ficka har nu åtalats. Under utredningens gång har det dessutom visat sig att UL råkat ut för liknande bedrägerier tidigare. Elin Blank är åklagare:

– Jag har väckt åtal mot en busschaufför vid Upplands lokaltrafik för att han under några dagar i mars då har framställt busskort, runt 1600 stycken, genom att använda en biljettmaskin i en buss. Korten har haft ett värde på lite drygt 1 418 000 kronor.

Tänker ni att han sålt dom vidare på något sätt?
– Det kan man väl tänka sig att han har gjort.

Det tog inte lång tid för busschauffören som är i 40-årsåldern och anställd av Swebus, att tillverka alla busskorten, men exakt vad som hänt med dom sen är oklart. En del av korten har man beslagtagit hemma hos föraren, men den största delen är försvunna. En liten del lämnades in till Upplands lokaltrafik, och det var även så hela bedrägeriet upptäcktes.
– Man fick in kort till Upplysningen som inte fanns i försäljningssystemet, och då började man fundera på vad det var för kort och var dom var framställda. Så började man nysta upp allt.

Och sen lyckades man spåra resten?
– Ja, sen har man kunnat se i redovisningssystemet att det har framställts kort som inte finns redovisat någon försäljning för helt enkelt.

I samband med att man utredde det här fallet tittade Upplands Lokaltrafik även bakåt för att se om det hänt något liknande tidigare, och det hade det, enligt Elin Blank.
– Man har när man börjat gå igenom det här på lokaltrafiken funnit att motsvarande sak har skett flera gånger tidigare, under flera år tillbaka. Men det här är det jag tycker att jag kan styrka att just den här personen har gjorts sig skyldig till till.

Går det att spåra vem som har framställd dom korten?
– Nej, det ser inte ut som det gör det.

Kan man säga något om i vilken omfattning?
– Det kan jag inte svara på, det får du fråga Upplands lokaltrafik om.

Men Upplands Lokaltrafik vill inte kommentera dom här uppgifterna utan säger till Upplandsnytt att dom nu vill invänta rättegången. Om busschauffören fälls för grovt bedrägeri så är minimstraffet 6 månaders fänmgelse. Rättegången väntas börja någon gång efter sommaren.

Erik Möller
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".