Landstinget

Arbetsskador fortsätter att minska

Arbetsskadorna inom Landstinget i Uppsala län fortsätter att minska. I den senaste rapporten, som presenterades nyligen, kan man se att så gott som samtliga arbetsplatser och yrkesgrupper förbättrat sin statistik.

Varje år samlar Länshälsan ihop alla anmälningar om arbetsskador som sker inom landstingets verksamhet. Det handlar om arbetsskaderapporter som de anställda inom sjukvården fyller i varje gång de skadas i samband med arbete, sjukskriver sig eller på annat sätt skadas på väg till eller från jobbet.

De senaste åren har statistiken pekat nedåt. 2004 anmäldes 640 arbetsskador. Och för varje år har den siffran stadigt minskat. Och så blev det också förra året, visar den nya rapporten. Under 2007 anmäldes 446 arbetsskador. Det är en markant minskning, även om man räknar med att det totala antalet anställda skiljer sig från år till år inom landstinget.

Rapporten går också in och tittar på vilka olika förvaltningar som anmäler flest skador - de allra flesta fanns förra året vid Akademiska sjukhuset. Det kanske inte är så konstigt eftersom Akademiska har flest anställda.

Men sedan bryter rapporten också ned siffrorna på olika yrkesgrupper. Och där kan man se att de som skadas allra mest är sjuksköterskor, undersköterskor och skötare. De mest förekommande händelserna är skär- och stickskador samt något som kallas ”skadad av person”. Men även om den här typen av skador är de allra vanligaste så minskar även dessa från föregående år. Även ”fysisk överbelastning” anges i en hel del av anmälningarna, men även där minskar det.

De flesta skador leder inte till sjukfrånvaro, konstaterar rapporten, men nästan var fjortonde gjorde det, vilket också är en minskning från tidigare år.

Men samtidigt som siffrorna ser bättre och bättre ut för varje år så konstaterar rapporten att många arbetsskadeanmälningar saknar en beskrivning av vilken åtgärd arbetsplatsen har för att förebygga skador. Arbetsgivarna uppmanas avslutningsvis att upprätta ett bättre rapportsystem för att underlätta uppföljningen av åtgärderna på arbetsplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".