Forskning om butiksanställdas situation

När vi konsumenter blir mer krävande vad det gäller etik och miljö ställer det nya krav på de butiksanställda.

Nu har forskare vid Uppsala och Örebro universitet fått en miljon kronor från Handelns utvecklingsråd för att ta reda på hur dom som jobbar inom detaljhandeln påverkas av ökade krav på etik och ansvarstagande.
– Vi tror att man som antälld är mest utsatt för att företaget som handlar i lågkostnadsländer blir granskat av media, och det är ju inget man som butikspersonal ansvarar för, och att de får frågor av kunder som de förväntas kunna svara på. Det tror vi är otillfredsställande för de anställda och vi vill titta närmare på deras arbetssituation, vad de får för utbildningar inom detta, säger Sven Helin som forskar i företagsekonomi vid Örebro universitet.

Vad kan ni göra med resultatet?
– Tanken är att det här ska bli en rapport  som ska distribueras via handelns utvecklingsråd till företag inom handeln och på så vis ska man kunna förbättra situationen för de anställda, säger han.

Bosse Jardler
bosse.jardler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".