Lärare polisanmäld för tafsande

En lärare på en skola i länet utreds just nu misstänkt för flera fall av sexuellt ofredande mot kvinnliga elever. Mannen polisanmälades av skolan efter att en förälder slagit larm. Att fall med tafsande lärare går så långt som till polisanmälan är mycket ovanligt, säger Barnombudsmannen i Uppsala, som menar att det finns ett stort mörkertal.

Thomas Forsberg, åklagare och förundersökningsledare, berättar vad mannen är misstänkt för:
- Oönskade beröringar av olika slag och av olika mer eller mindre utpräglad sexuell karaktär. Det har skett på skolan i samband med att dom här tjejerna har vistats där.

Enligt utredningen så här långt så misstänkts läraren för att vid mellan 20 och 25 tillfällen över en tidsperiod på tre år ha ofredat nio olika tjejer. Exakt vad tjejerna har berättat i förhören vill inte Thomas Forsberg gå in på, men han säger att han uppfattar berättelserna som trovärdiga.

Läraren, som enligt skolan var uppskattad och omtyckt, nekar till brott och menar att han har en fysisk lärarstil. Från skolans sida tar man mycket allvarligt på anklagelserna, enligt ledningen, och mannen har nu inte kvar sin tjänst. En person i ledningen har också fått sluta.

Susann Stambolidou Tellebo är vikarierande barnombudsman i Uppsala och har tidigare arbetat på kvinnojouren i Uppsala. Hon tror att det är fler elever än man tror som utsätts för allt för närgångna lärare, men att det är ytterst få händelser som leder till polisanmälan. När hon pratat ute i skolorna har hon kommit i kontakt med flera tjejer som ofredas av lärare:
- Som är närgångna, som kanske lutar sig lite för nära emot, kanske snuddar vid ett bröst eller trycker sig själv med könsorganet emot när hon sitter vid stolen.

Hur upplevs det här?
- Obehagligt, äckligt, skämmigt, pinsamt, man vill inte prata om det.

Att fallen inte anmäls tror hon beror på flera saker, en rädsla för att inte bli trodd, den maktposition lärare har, att det kan vara svårt att veta var man ska vända sig och att man inte tror att en anmälan ska ge nåt.

Hennes tes stöds av siffror från organisationen Bris. Förra året hörde runt 80 barn av sig som hade blivit sexuellt ofredade av en lärare eller skolpersonal runt om i landet. Nästan inga pratade då om att polisanmäla.

Även om ofredande är en mildare form av brott, menar Susann Stambolidou Tellebo att skälet till att elever och framförallt kvinnliga blir utsatta hänger ihop med övriga samhället och andra brott mot kvinnor:
- Att en annan person tar sig rätten att bestämma, att nu ska jag kränka dig, nu ska jag gå över dina gränser. Det handlar mycket om attityder och syn på kvinnor och tjejer, säger Susann Stambolidou Tellebo.

Om åtal mot läraren väcks bestäms senare i sommar.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".