Lite ekologisk mat i kommunerna

Många av länets kommuner köper in väldigt liten andel ekologisk mat och är långt ifrån regeringens mål om att 25 procent ska vara ekologiskt 2010. Monica Rönn är kostchef på Uppsala kommun och hon tror inte dom kommer nå målet.

- Där är jag ytterst tveksam, för producenterna har inte ställt om tillräckligt snabbt för att nå det målet till 2010.

Du menar att det helt enkelt inte finns tillräckligt att köpa?
- Ja.

En rundringning till kommunerna visar att Östhammar, Enköping, Heby och Älvkarleby köper in ungefär en procent ekologisk mat. Uppsala och Tierp ligger på fyra procent och Håbo ligger runt fem-sex procent men då gäller det bara skolmaten. Siffran för Knivsta har vi inte fått tag på.

Bristen på ekologiska varor är ett stort problem, men inte det enda. Det kostar mycket pengar också. Monica Rönn berättar att dom har en testskola där 25 procent av maten är ekologisk. Där har man sett att en helekologisk meny kostar nästan 80 procent mer än en som är lagad på konventionellt producerade råvaror. I Uppsala kommun finns ett mål om att öka andelen ekologiska varor men några mer pengar får dom inte, berättar Monica Rönn:
- Vi får inget stöd för det utan det ligger i vår egen organisation, utan vi har valt ett ställe för att ha kunskapen och veta hur mycket det kostar.

I Tierp har man valt att klubba inriktingsmålet om 25 procent. Men några extra pengar får man inte där heller. Tierps socialdemokratiske kommunalråd Bengt-Olov Erikssson förklarar varför:
- Det handlar ju om att successivt öka, och därmed öka tillgången. Om tillgången ökar så sjunker ju priset också. Det som är problemet just nu, är att efterfrågan ökat mycket mer än tillgången och därmed ökar också priset.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".