Politiker tvingas stanna hemma

Det råder stor oenighet inom alliansen kring frågan om Uppsala ska ansöka om att få bli kulturhuvudstad. Det har nu lett till att flera borgerliga politiker i kommunstyrelsen tvingats stanna hemma i dag, inför mötet då frågan ska avgöras.

Flera källor både inom oppositionen och inom alliansen bekräftar för Upplandsnytt att borgerliga politiker ombetts att inte komma på mötet om de är kritiska. Men en av dem som ändå tänker komma och rösta nej är moderaten Liv Hahne.

- Det är ju så att det finns en majoritet inom kommunstyrelsen, mig veterligen, som kommer att rösta igenom det här. Men det är väldigt många som känner lite obehag inför det här, säger Liv Hahne.

- Och dom som vet att dom kommer att rösta emot. Vad händer med dom då?

- Det kanske är några som inte är där.

Flera kommunstyrelseledamöter i den borgerliga alliansen är negativa eller tveksamma till att Uppsala ska ansöka om att bli kulturhuvudstad 2014. I en rundringning som Upplandsnytt gjort så uppger flera allianspolitiker att kostnaderna för kulturhuvudstadsåret skulle bli alldeles för höga. Det hela skulle innebära 120 miljoner kronor för kommunen. På oppositionssidan så är socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet redan positiva och kommer därför att rösta på att kommen ska skicka in en ansökan.

På den borgerliga sidan så är folkpartiet och kristdemokraterna med på det hela, men splittringen inom alliansen beror främst på negativa röster inom moderaterna och centern. Det är det som nu lett till att flera politiker i de här partierna valt att inte komma på mötet i dag då frågan ska avgöras. Det avslöjar källor både inom oppositionen och alliansen för Upplandsnytt. Anledningen är, enligt våra källor, att politikerna uppmanats till att inte komma, om de ändå är emot att Uppsala ska ansöka om att bli kulturhuvudstad. Liv Hahne säger att om det här stämmer så är det inte bra.

- Det tycker jag är fel. Jag kommer att rösta nej!

- Vad tycker de andra i ditt parti om det?

- Några är ledsna på mig. Andra tycker det är bra. Så det här är något som splittrar partier, vad jag förstår.

Centerns Lars O Eriksson, som är tveksam till att Uppsala ska ansöka om att bli kulturhuvudstad, är på semester så han kan inte närvara på mötet i dag. Moderaten Cecilia Forss, som också är tveksam, ska inte heller närvara på mötet eftersom hon sitter i ett annat sammanträde samtidigt. Moderaten Marta Obminska svarade strax efter klockan 15 på tisdagen så här på frågan om hon ska gå på mötet eller inte.

-  Det vet jag faktiskt inte, om jag ska vara helt ärlig.

- Varför funderar du fram och tillbaka?

- För mig är det inte jättetydligt att det här inte kommer att påverka omsorgen och skolan.

Reporter: Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se