Landstinget

Vårdpersonal i protest mot privatisering

Företaget Carema ska enligt beslut i Uppsala läns landsting ta över tre vårdcentraler i Uppsala och Enköping. Personalen på Enköpings vårdcentral anser att Carema är ett oseriöst vårdföretag som inte kan säkra en bra vårdkvalitet. Personalen mår dåligt efter beskedet från landstingsledningen, och flera funderar på att lämna sina jobb.

– Man känner sig som en livegen boskap som auktionerats ut till lägsta möjliga pris, säger distriktsläkaren Knut Bodin.

Ulla Olsson är sekreterare på vårdcentralen och hon berättar hur personalen reagerade när de fick höra att Carema ska ta över verksamheten.

– När beslutet kom gick vi ner på knä allihopa, och det var då det började det här att personalen försvinner. Vi har flera som redan har slutat, säger Ulla Olsson som är sekreterare på vårdcentralen. Det är en mycket tuff situation.

Men trots att personalen på Enköpings vårdcentral massivt protesterar mot att Carema ska ta över verksamheten är Ismail Kamil oförstående till kritiken. Han hänvisar till lagen om offentlig upphandling och han anser att landstinget uppfyllt kraven för kvalitativ vård, som också är billig.

Kamil tror heller inte att den överklagan som vårdföretaget Capio lämnat in till länsrätten, där man kritiserar landstinget för att med en otydlig utvärderingsmodell valt Carema, kommer att få något gehör.

– Jag skulle bli väldigt förvånad. Det är landstinget som har sista ordet när det gäller att ställa krav och villkor.

Distriktsläkaren Knut Bodin förbereder sin uppsägning.

– Skulle Carema ta över här, så inte jobbar jag kvar här längre!


Stefan Zouagui
upplandsnytt@sr.se