Större klasser när Uppsalaskolor tvingas spara

Just nu planerar Uppsala kommun stora neddragningar i Uppsalas skolor. Färre vuxna och större klasser kan bli resultatet. Samtidigt visar en ny undersökning att tre av fyra rektorer i kommunen tycker att det egentligen skulle behövas fler vuxna i skolan.
-Man känner en desperation. Jag ser många barn som inte får vad dom har rätt till, det dom behöver, och sen veta att jag måste dra ned ytterligare, då vet inte jag hur man ska vända sig, säger Ingrid Ridde Gustafsson, rektor på Gåvsta skola. Och det är stora neddragningar. Totalt i kommunens mjuka delar är det ungefär 5 procent av kostnaderna som måste bort. Större klasser, färre grupptimmar, mindre hjälp till barn med problem blir resultatet. -Naturligtvis kommer skolan göra sitt allra bästa för att klara det med färre, men det kommer bli svårt, säger Lars Romanus, skolchefen för nordöstra distriktet. Samtidigt som rektorerna nu planerar vilka neddragningar som ska göras visar en ny undersökning som Uppsala kommun gjort att mer 75 procent av rektorerna tycker att det skulle behövas fler vuxna i skolorna, främst för att minska gruppstorlekarna och ge mer hjälp till dem som behöver extra stöd. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".