uppsala

Mohammed Omar diskriminerades

Pengatransaktionsföretaget Western Union diskriminerade uppsalabon och författaren Mohamed Omar när företaget förra sommaren fördröjde en överföring till honom eftersom hans namn liknande en terrormisstänkts på en amerikansk lista.

Det har nu Diskrimineringsombudsmannen slagit fast. Ola Sundström är jurist på DO och har utrett ärendet.
- Enligt vår bedömning har Western Union inte tillräckligt noga utformat sina säkerhetskontroller. De har utformat dem så att alltför många människor fastnar i kontrollerna, samtidigt som det inte finns några garantier för att folk som verkligen finns på listan fastnar i kontrollen, så det är inte så effektivt. Det får diskriminerande effekter, säger han.

Upplandsnytt har tidigare berättat om uppsalabon Mohamed Omar som under en vistelse i London förra året fick vänta i flera dagar på att få pengar överförda från Sverige. Hans namn liknar en terrormisstänkt på en lista, och därför gjordes extra kontroller av Western Union. Mohamed Omar anmälde företaget för diskriminering, och likandant gjorde två andra personer med arabiska namn. Efter utredning menar nu DO att kontrollerna bryter mot lagen. De slår hårdare mot personer med arabiska och muslimska namn och det finns ingen möjlighet att i förväg bevisa att man är oskyldig. Och Mohamed Omar är inte förvånad:
- Jag tycker det är bra att de konstaterat att det var diskriminering, men för mig var det uppenbart från början att det var diskriminering. Man kan ju inte spärra folks transaktioner för deras namns skull.

Western Unions nordenchef Mårten Barkman säger till Upplandsnytt att det är beklagligt att oskyldiga drabbas men att företaget inte är diskriminerande. Man följer bara de lagar man måste följa, säger han.

Om inte Western Union vill förlika med de tre som anmält företaget kommer DO vända sig till domstol med skadeståndskrav.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se