uppsala

Busskortsbedragare i rätten

Den man i 40-årsåldern som misstänks för grovt bedrägeri mot Upplandslokaltrafik nekar till ansvar för brottet.

– Han erkänner att han tillverkat omkring 45 kort, men bestrider brottsrubriceringen, sa hans advokat Conny Engstrand idag när rättegången inleddes.

Efter att advokaten berättat hur de ser på åtalet så drog åklagaren sin redogörelse. Det var en lång och mycket teknisk beskrivning av hur Upplands lokaltrafik menar att bedrägerierna gått till. Bussarna har en del utrustning som kontrollerar försäljning av biljetter och busskort. För att kunna tillverka och sälja busskort måste chauffören koppla ihop den utrustningen med en personlig, bärbar del och med en fast i bussen och sen logga in sig. Bussens fasta del registerar alla busskort som säljs bussen. Busschafförens bärbara apparat ska kopplas in och redovisas på busstationen minst en gång i veckan. Men sådana bärbara delar har anmälts som försvunna och UL misstänker att de då använts för den illegala busskortstillverkningen.

Genom att hitta glapp i vad som redovisas och hur mycket pengar som tickar iväg på maskinen i bussen har UL upptäckt bedrägerierna. Åklagaren Kenneth Brattström berättar om vad UL sett i siffror från en helg i mars då bussen står stilla.
 – Man kan konstatera att det inte ska ske försäljning då bussen står still, dessutom har det på en dag sålts biljetter för 338 000 kronor.

Med hjälp av busschafförernas id-nummer går det att koppla ihop försäljningarna och därför misstänks 40-åringen för bedrägerier för sammanlagt 1,4 miljoner kronor.

Tingsrätten verkade lite överraskad av att det var så komplicerat och omfattande vilket ledde till att rättegången drog ut på tiden. Därför skjuts resten på framtiden. Då ska busschaffören få ge sin version av vad som hänt.