Uppsala och polisen kritiseras av JO

Polisen och Uppsala kommun gjorde fel när de krävde att föreningen Attac skulle få tillstånd från markägaren för att få demonstrera i centrala Uppsala. Det slog Justitieombudsmannen, JO, fast idag.
Det var i mars 2001 som Attac ville anordna en demonstration på Celsiustorget i Uppsala. Men på demonstrationstillståndet de fick från polisen stod det att det krävdes att också markägaren sa ja för att de skulle få hålla demonstrationen. Både Uppsala kommun och polismyndigheten stod bakom det villkoret. Och eftersom fastighetsägaren sa nej till Attac, så kunde de inte hålla någon demonstration. Attac tyckte att polisen och kommunen försvårade för demonstranter genom det här villkoret och anmälde dem till Justitieombudsmannen, JO, som i dag kom med sina beslut. Och JO tycker alltså att både kommunen och polisen gjorde fel. Mötesfriheten får bara begränsas om det behövs för att upprätthålla ordning och säkerhet, för trafikens skull eller av hänsyn till rikets säkerhet eller för att epidemier inte ska spridas, och JO konstaterar att polismyndigheten inte hade rättsligt stöd för att ställa som villkor för demonstrationen att markägaren sa ja. Sådana här villkor har polismyndigheten satt upp i flera år men det är det slut med nu, säger Staffan Tilling som har hand om tillståndsgivning på Uppsalapolisen: - Det är bra att JO prövat den här frågan, för det var ett område där det var väldigt oklart vilka regler som gällde. Vi kommer nu att ändra våra rutiner i kommande beslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".