Krav på nya bostadsbyggen i Österbybruk

Bygg fler bostäder i Österbybruk. Det kräver den lokala utvecklingsgruppen där. Syftet är att locka fler människor till orten, vilket är svårt i dag eftersom det råder brist på bostäder.
Ett sätt att få fart på bostadsmarknaden skulle kunna vara att bygga ett äldreboende. Det säger Lennart Bexenius som är ordförande i Österbybruks lokala utvecklingsgrupp: - Genom att bygga seniorlägenheter, så frigör man villor, och vi får någonting att erbjuda dem som hör av sig. Vi kan alltså få en inflyttning till Östhammars kommun och till vår kommundel. I Östhammars kommuns Framtidsbild 2010 har kommunen visionen att öka invånarantalet med 10% fram till år 2010. En stor del av den ökningen förväntas att ske genom inflyttning till centralorten. För Österbybruks del finns det fastlagda planer för 200 lägenheter och ett tjugotal småhus i området Klockarbacken. Österbybruks lokala utvecklingsgrupp tycker att det krävs mer. Nyligen genomförde de en enkät för att kartlägga behovet av seniorboende i Österbybruk. Den visar att ett sjuttiotal hushåll är intresserade att inom fem år flytta till ett seniorboende. 50 av dom bor för närvarande i villa. Det här skulle i så fall innebära mycket för Österbybruk eftersom just efterfrågan på villor där är stor. Nu vill den lokala utvecklinggruppen i Österbybruk ha kommunens stöd för att kunna gå vidare med planerna. - Vi vet att de har tagit emot vår skrivelse med intresse, men sedan ska vi alltså inleda en dialog med kommunledningen, så får vi se hur långt vi kommer, säger Lennart Bexenius. - Vår kommundel ligger ganska centralt i förhållande till tätorter, och vi har ju en miljö att erbjuda som vi verkligen inte behöver skämmas för.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".