Studenter känner sig utnyttjade

En av fyra unga studenter upplever att de någon gång blivit utnyttjade på sitt sommarjobb, visar en ny undersökning. Rostam 19 år, har både bra och mindre bra erfarenheter.

– För det första är det jättesvårt att hitta jobb. Och när man har ett så känns det som att man måste jobba väldigt mycket.

En av fyra studenter har nån gång känt sig utnyttjad på sommarjobbet, enligt en undersökning gjord av Academic works. Och ofta handlar missnöjet om att de jobbat mer än vad de fått betalt för, haft för korta eller inga raster eller blivit respektlöst behandlade. En av tio säger att arbetet varit alltför tungt.

Mats Thörnblom, som jobbar på LO:s facket i sommarland, är inte förvånad över svaren och även om undersökningen gjordes bland studenter, uppfattar han ingen skillnad mellan studenter och yngre i fråga om utnyttjande.

I år har fler än någonsin ringt till LO:s telefonlinje för sommarjobbare och hans råd är att försöka få jobb hos en arbetsgivare med kollektivavtal men framförallt att alltid begära anställningsbevis.

– Det största problemet är anställningsbeviset. Där ska framgå vilka tider och lön man har. Får man inte ut något sådant är det svårt att komma och hävda efteråt att man kommit överens om något annat.

Men att välja sin arbetsgivare är inte så lätt säger Rostam.

– Som sagt det är jättesvårt att få jobb, så man tar det jobbet för att man måste ha jobb helt enkelt.