Uppsala planerar neddragningar även nästa år

Uppsala kommun planerar just nu för neddragningar som ska rädda årets ekonomi, Men Upplandsnytt kan i dag avslöja att besparingarna kommer att fortsätta även nästa år.
Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet ska bli klara med sin budgetöverenskommelse på måndag, men förhandlingarna mellan partierna har varit mycket hårda. Den senaste veckan har Uppsalas kommunalråd suttit i intensiva förhandligar om budgeten för nästa år och det ekonomiska läget är inte särskilt muntert. I år arbetar man ju just nu med att se över hur man ska kunna spara i till exempel skolan och äldreomsorgen och också nästa år blir det besparingar. Enligt uppgifter till Upplandsnytt måste kommunens olika verksamheter dra ner kostnaderna med minst 120 miljoner kronor nästa år. Men om ekonomin i år går lika dåligt som den nu ser ut att göra så blir besparingarna ännu större under 2004 - uppemot 380 miljoner. Och enligt vad Upplandsnytt erfar så kommer alla kommunens verksamheter att få spara. Men trots det dåliga ekonomiska läget så verkar partierna vara överens om att skatten inte ska höjas, att barngruppernas storlek på dagis ska minska, som man lovat, och att personaltätheten i skolan ska öka. Man kommer också att satsa på att renovera de skollokaler som har så dålig ventialtion att kommunen tvingas betala vite. Men förhandligarna mellan partierna har varit mycket hårda. En skiljelinje är enligt uppgift att vänsterpartiet inte velat spara lika mycket på förskolan och grundskolan som de andra utan velat dra ner på annat i stället. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".