Villägare styr kommunala bostadsbolag

Ytterst få av de politiker som bestämmer över de kommunala bostadsbolagen i länet bor själva i hyresrätt. Istället är det villor och bostadsrätter som gäller, det visar en granskning Upplandsnytt har gjort. Det kan göra att förståelsen för hyresgästernas situation blir sämre menar Hyresgästföreningen.

I Uppsalahems område Kvarngärdet i Uppsala gillar de Upplandsnytt träffar inte att det ser ut så här. Kerstin Lundberg menar att det beror på de ekonomiska förutsättningarna:

- Det blir ju lite... det är jättelätt och sitta och bestämma vad vi ska betala och vad vi ska göra, när dom själva har friheten att göra som dom vill. Jag tror att bodde dom med oss i områderna så kunde de mera sätta sig in i situtionen och se hur det är, säger hon.

- Det är lite märkligt. Men den standarden överensstämmer väl inte med den standarden dom bor i, men dom vill att andra ska bo i sån standard, säger Ricardo Rodrigez, vars mamma bor på Kvargärdet.

I granskningen har Upplandsnytt tittat på hur dom politiker bor som sitter i styrelsen för fyra av dom största kommunala bostadsbolagen i länet: Uppsalahem, Enköpings hyresbostäder, Tierpsbyggen och Östhammarshem.

Av dom 34 styrelsemedlemmarna så är det bara tre stycken som själva bor i en hyresrätt. Istället så bor en majoritet i villa, följt av bostadsrätter, radhus och egna gårdar.

Hyresgästföreningens ordförande i Uppsala-Knivsta, Maud Hagberg tycker att siffrorna är skrämmande och tror att det påverkar politiken, man har sämre inblick i hur situationen för hyresgäster är menar hon. Men Peter Nordgren folkpartiskt ordförande i Uppsalahems styrelse, som själv bor i villa, ser inte några problem. Politikerna väljs efter hur kompetenta de är och inte efter hur man valt att bo, säger han. Dessutom kan man man ha bott i hyresrätt tidigare.

- Man väljer människor utifrån deras personliga kompetens. Jag har inte sett att människor har haft ett annat omdöme beroende på var dom bor någonstans. Människor som ska vara med och bestämma över någonting ska naturligtivs ha en förmåga att förstå dom problem som dom har, men det måste ju gå på den personens allmänna omdöme.

Men socialdemokraten Lena Åhlin, den enda i Enköpings hyresbostäders styrelse som bor i hyresrätt håller inte med:

- Överhuvudtaget så tycker jag att vi borde ha fler politiker som bor i hyresrätt om man ska se representativt på hur befolkningen bor överhuvudtaget, och kanske speciellt då i ett bostadsbolag. Jag tror att man har lite större förståelse för vissa problem om man själv bor i hyresrätt, säger Lena Åhlin.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Research: Maria Winterstrid