Uppsala

Hyreshus hotas av rivning

Uppsalahems bostäder i området Brillinge i norra Uppsala är i så dåligt skick att bolaget överväger att riva husen för att sen bygga nytt. Kostnaderna för att renovera kan bli för höga.

För flera av de boende, som fick beskedet på ett möte den 12:e juni kom det som en chock:
- Det är fruktansvärt, jag är fortfarande i chocktillstånd måste jag säga. Vi har ju bott här i 33 år, säger Eva Björkegren.

Vad är det värsta?
- Det är att inte veta, om två år var vi ska bo nånstans. Vi kommer aldrig kunna få det så här fint igen, i ett hyresboende.

Eva Björkegren bor i ett av Uppsalahems sex radhus på Storkällsvägen i området Brillinge i norra Uppsala, strax intill Gränby centrum. Här är framtiden oviss. Radhusen och loftgångshuset med sjutton lägenheter i området är nämligen så svårt slitna att Uppsalahem samtidigt som man räknar på vad en totalrenovering skulle kosta, utreder alternativet att helt riva husen för att sedan bygga nytt.

I princip har inget gjorts åt husen sedan de byggdes 1965. Energiåtgången är hög, det behövs stamrenoveras, radonhalten är hög på vissa ställen och husen uppfyller inte normerna för brandskydd och handikappanpassning. Det kan bli dyrare att renovera helt enkelt.

Hos dom boende är nu oron stor. Eva Björkegren visar runt i sin trädgård på baksidan av huset.
- Jag har ju klematis här, fina rosor. Vi satte plommonträd för några år sen, det är väl sista året vi får plommon på det kanske.

Hur tycker du Uppsalahem har skött det här?
- Jag tycker kanske att man långt tidigare skulle ha försökt att rusta upp husen i stället för att låta det gå så här långt.

Efter sommaren kommer beslut att fattas om vilket av alternativen som väljs. De boende får förtur inom Uppsalahem till nya boenden. Men vill de sen tillbaka till Brillinge, oavsett om det är till renoverade eller nybyggda hus, väntar hyreshöjningar på upp mot femtio procent, något flera säger att de inte skulle klara av. Utanför lofthuset är frustrationen stor:
- Det förstår man, nåt måste göras. Men varför höja så mycket i hyra att det gör att folk kanske inte kan bo kvar, frågar Jadranka Russmark.

- Jag har bott här i trettio år, och jag vill inte bli behandlad på det här sättet. Varför låter de husen förfalla på det här viset och och sen plötsligt ska vi ut, säger Inga Pettersson som bor i ett av radhusen.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se