Uppsala universitet får inte kvalitetstämpel

Företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet satsade både tid och pengar på att få sin utbildning kvalitetsmärkt. Men efter två års arbete för att få den internationella ackrediteringen så drog institutionen tillbaka sin ansökan.
Beslutet har kritiserats av studenter som tror att statusen på utbildningen riskerar att sjunka. Fredrik Ljungqvist är ekonomistudent och vice ordförande i Uppsalaekonomerna: - Det har varit en process som tagit väldigt lång tid och kostat ganska mycket pengar, och då är det ganska onödigt att i slutänden dra tillbaka den. Ekonomiutbildningarnas elitserie, så kallas de 61 ekonomiutbildningarna världen över som hittills har blivit EQUIS-ackrediterade. För att få den internationella kvalitetsstämpeln så ska skolorna uppfylla höga krav på utbildningskvalitet, internationalisering och företagsverksamhet. År 2000 ansökte företagsekonomiska institutionen i Uppsala om stämpeln. Bara ansökningsavgiften var på nästan 200 000 kronor. Flera lärare, professorer, studenter och doktorander deltog i det omfattande arbetet. Men efter två års arbete drogs ansökan in. Ulf Andersson är prefekt på institutionen: - De tycker att vi är väl forskningstunga, men det tycker inte vi. Utbildningen på ekonomprogrammet ska vila på vetenskaplig grund. Fredrik Ljungqvist kan förstå varför institutionen drog tillbaka ansökan men han tycker inte att det ser bra ut: - Vi vet att Stockholm har det, Lund har det, handels har det och det är med dem som vi jämför oss. I förhållande till dem framstår vi som mycket, mycket sämre. Kontakta reportern: Linda Zinderland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".