UL nedringda under strejkens första dag

Effekterna av den stora busskonflikten i Stockholm märks även i Uppland. Främst är det pendlare över länsgränsen som drabbas. Elias Holmgren jobbar på pappersbruket i Hallstavik, men bor i Norrtälje. Han brukar ta buss nummer 641 till jobbet, men det gick inte på tisdagen.

- I morse gick det inte så bra, jag ta bilen till jobbet. Nu har jag bara pendlat i ungefär tre veckor, och första veckan åkte jag bil, så jättestor skillnad var det inte, men lite snopen måste jag säga att man blev.

Hur länge funkar den lösningen?
-
Lösningen kommer väl funka till bussarna börjar gå igen, till jobbet måste man ju komma, säger Elias Holmgren.

Hos Upplands Lokaltrafik märker man av strejken rejält. Runt hundra samtal i timmen tar man emot, och åttio procent handlar om strejken.
- Ja, det har varit väldigt många telefonsamtal med människor som vill ha upplysningar om strejken och om det drabbar dom, säger UL’s informationschef Sture Jonsson.

Vad frågar folk?
-
Ja, det är lite olika. Dom som ringer från Stockholms län har mera konkreta frågor om bussarna går. Sen är det dom som rent allmänt undrar om strejken, om den rör deras område.

Klarar ni av det här?
-
Inte fullt ut, det finns nog en del som ger upp i kön, vi har en del missade samtal. Men det är mycket samtal, och jag skulle vilja uppmana dom som kan att använda vår hemsida, säger Sture Jonsson på UL.

Åsa Wistedt
asa.wistedt@sr.se

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se