Heby

Miljölagar hindrar mackar i Heby

Återigen hotas bensinmackar på små orter av nedläggning. Men i Tärnsjö och Östervåla är det inte bensinbolagen som sätter käppar i hjulen utan statliga förordningar. Nu riskerar hela norra Heby kommun att stå utan tankningsstation om några år.

- Både som mackägare och kommuninvånare så är det ju lite märkligt. Det blir ju väldigt svårt för alla, det kommer inte fungera, säger Anita Laestander som äger macken i Tärnsjö och fortsätter:

- Det är bara att tänka, alla äldre som ska tanka och får åka flera flera mil, som egentligen inte lämnar sitt samhälle där dom bor. Och alla oss som jobbar och bor på samma ställe som inte heller behöver åka härifrån. Räddningstjänsten, hur ska dom kunna tanka?

Det är många problem som kommer dyka upp om norra Heby förlorar bensinmackarna. För ett år sedan stängde den första macken i Östervåla, och om den andra blir kvar när det är dags att byta ägare är det ingen som vet.

Eftersom bensinmackar hanterar brandfarlig vätska måste de anmäla alla ändringar, som till exempel ett ägarbyte, till bygg- och miljönämnden. Då ska nämnden pröva macken gentemot kommunens detaljplaner, och både Boverkets och Naturvårdsverkets riktlinjer. För macken i Östervåla handlar det om att den ligger för nära omkringliggande hus. Boverkets riktlinjer säger 100 meter, men här har närmaste bostad bara 21 meter till pumparna.

Carina Schön, socialdemokratiskt kommunalråd i Heby kommun, tror inte att macken kommer klara bygg- och miljönämndens krav.
- Om man ska titta på Östervåla så är det väldigt osäkert, eftersom den som har hand om den macken, vet vi inte hur länge han orkar hålla på. Och hur det blir sen, om man får tillstånd att ha en mack ganska centralt är jag tveksam till.

Anita Laestanders mack i Tärnsjö får inte vara kvar eftersom den ligger vid en vattentäkt och riskerar att förorena dricksvattnet om det skulle bli en bensinläcka. Men nu håller hon och kommunen på att förhandla om hur man ska kunna flytta macken och var den ska ligga. Anita Laestander har inte gett upp hoppet om att frågan ska lösas.
- Jag försöker se allt positivt, annars skulle jag inte orka med det här, det är väldigt jobbigt, säger hon.

Elin Jönsson
elin.k.jonsson@sr.se