Uppsala län

Statliga pengar satsas mot hedersrelaterat våld

Flera organisationer och skolor i Uppsala län har i veckan fått statliga pengar för att arbeta mot hedersrelaterat våld. Men fortfarande finns en halv miljon kronor kvar att söka. En av dom som fått pengar är kvinnojouren Terrafem i Uppsala.

Från och med i höst startar jouren både en öppen mottagning och en tjejgrupp.
– Tjejgruppen är att man har gruppmöten, och den öppna mottagningen är öppen två dagar i veckan, säger Anulta Sjunghan på Terrafem.

Det som skiljer Terrafem från andra kvinnojourer är att dom kan ta samtal på 43 olika språk. Jouren har funnits länge på andra orter i landet men i Uppsala öppnade dom för tre månader sen. Och igår kom beskedet att Länsstyrelsen ger dom 152 000 kronor för att jouren ska kunna bredda verksamheten.

Anulta Sjunghan på TerraFem berättar vad bidraget betyder.
– Det är jätteviktigt eftersom vi är en ideell organisation, så vi är väldigt glada, säger hon.

Och Länsstyrelsen kräver ordentlig redovisning av projektet. Först betalas bara halva summan ut, resten får dom vid en avstämning efter ett halvår, berättar Johanna Palmstierna på Länsstyrelsen
– När projektet är slut krävs en slutrapport och ordentlig ekonomiska redovisning och den tittar vi noga på, säger hon.

Andra som fått pengar för att arbeta mot hedersrelaterat våld är United Sisters i Uppsala, länets Kvinnofridsgrupp och gymnasieskolan i Uppsala kommun.
– Just nu har vi pengar kvar och vi uppmanar fler organisationer myndigheter och kommuner att söka pengar för vi vill gärna att dom ska komma till nytta ute i länet, säger Johanna Palmstierna på Länsstyrelsen.

Elin Jönsson
elin.k.jonsson@sr.se