Östhammars bostadstrend har vänt

Trenden har vänt för Östhammars kommun. Förr stod lägenheterna tomma, idag är det mer attraktivt att bo i kommunen. Trots en bostadsbrist i storstadsområden finns det outhyrda lägenheter i länet.
För något år sedan stod lägenheter tomma i Östhammar, folk flyttade och 54 lägenheter revs för några år sedan. Idag har bilden förändrats, enligt siffror från Boverket är det nu till och med brist på lägenheter i kommunen. Enligt Bengt Nordström på Östhammarshem så är hemligheten livskvalité, det är åtminstone vad Östhammarshem säger sig ha satsat på. När de satsade mer på miljön för boende revs några lägenheter i centrala Östhammar för att lätta upp och renovera ett område som nu blivit luftigare och trevligare. Och sådant har lockat folk till boendet tror Nordström. Stadsarkitekten Anders Eriksson har märkt av ökat intresse, främst när det gäller Alunda som han kallar "utvecklingspotential nummer ett" i kommunen. Där kan flerbostadshus och egnahemstomter kanske börja byggas och planeras i ett första steg redan till hösten. Statistik från Boverket visar att det finns ett överskott på lägenheter i landet, trots att många överflödiga bostäder rivits den senaste tiden. Här i länet är det bara i Älvkarleby som de oönskade lägenheterna finns för tillfället. Trots att 40 rivits de senaste åren, så kan det bli aktuellt med ytterligare 40 stycken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".