"Yrkesfiskare struntar i krigsrester"

Trots att det innebär stora miljörisker struntar yrkesfiskare i Östersjön i att anmäla när de får kemiska stridsmedel från andra världskriget i sina nät. Det menar Kustbevakningen. Myndigheten jämför Sverige med Danmark, där det görs betydligt fler anmälningar. Kritiken är ogrundad, enligt en talesman för yrkesfiskarna.

– Under de åren som man i Danmark fått in flera hundra fall så har vi i Sverige bara fått in halvt dussin fall, säger Carl Gustaf von Konow, överledare på kustbevakningens centrala ledning.

Östersjön är full med vapen och ammunition som dumpats vid andra världskrigets slut. Och det är inte ovanligt att yrkesfiskare får upp gammalt vapenskrot i sina nät och trålar. Problemet, som kustbevakningen ser, är att yrkesfiskarna struntar i att anmäla när de får upp kemiska stridsmedel som nervgas och arsenik. Istället för att låta kustbevakningen förstöra de giftiga stridsgaserna kastar fiskarna tillbaka dem i vattnet.

Enligt Carl Gustaf von Konow finns det en logisk förklaring till att yrkesfiskarna struntar i att slå larm till myndigheterna.

– Det skapar bekymmer för fiskarna. De måste sluta fiska, de måste gå i land. Vi ska ta hand om fångsten och destruera den, och vi ska sanera fartyget och det blir ganska kännbara kostnader för fiskarna, säger Carl Gustaf von Konow.

Det kan hända att någon enstaka yrkesfiskare inte anmäler, men mörkertalet är i så fall väldigt litet, enligt Jan-Erik Holmberg, yrkesfiskarnas talesman i Blekinge. Han säger att kustbevakningens hypotes är helt osannolik.

– Om man går ut och säger att en hel kår mörkar, och slänger tillbaka stridsmedel, då måste man tala om vad man har på fötterna för detta. Vi är mycker förgrymmade och förvånade över uttalandet. Vi undrar var de får all skit ifrån, säger Jan-Erik Holmberg, yrkesfiskarnas talesman i Blekinge.

Henrik Olsson
upplandsnytt@sr.se