Uppsala

Romer bortkörda - folkpartist kritisk

I dag får polisen och Uppsala kritik av folkpartisten Maria Leissner som är ordförande för regeringens delegation i romska frågor.

Maria Leissner är kritisk till hur polisen avhyste romerna från Kapområdet när dom anlände till Uppsala för att vaka över den familj som skadades i en trafikolycka för några veckor sedan.
– Genom historien har romer inte fått lov att bosätta sig någonstans. Man bussade polisen på dem för 50-60 år sedan, innan de fick lov att bosätta sig. Det har jag har hört många gånger när romer berättat sina livshistorier. Och det tänkte jag på när jag hörde om hur romerna blivit bortkörda i Uppsala. Istället ska man fråga sig hur vi kan hjälpa dem att hitta en lösning på situationen, säger hon.   

Maria Leissner säger att hon tycker det är bra att kommunen nu ska ställa i ordning en plats på cirkusplatsen i Gränby så att romerna som vakar över sin familj har någonstans att ta vägen.

Katri Linna på ombudsmannen mot etnisk diskrimminering menar att den historiska synen på romer påverkar hur dom behndlas än idag.
– Det krävs mycket mer medvetna åtgärder för att bryta den här synen, säger hon.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se