Hälsan prioriteras i vårbudgeten

Kampen mot ohälsan är en prioriterad satsning för regeringen i vårbudgeten. Det sa utbildningsminister Thomas Östros när han på en presskonferens i Uppsala under förmiddan presenterade regeringens budget.
- Ohälsan är ett av våra allra största samhällsproblem, säger Thomas Östros. De sista åren har kostnaderna för ohälsan ökat med 50 miljarder kronor - det är nästan lika mycket som hela grundskolan kostar. För att få bukt med ohälsan blir det dels en del besparingar, som att sänka sjukersättningen. Dels blir det en del mer framåtsyftande åtgärder, som mer personal på försäkringskassorna och fler försäkringsläkare. Regeringens vårbudget innehåller annars inga stora nyheter. Det är en budget präglad av lågkonjunkturtider. Regeringen säger sig ha försökt undanta vård och skola från nya besparingar. Bland annat fortsätter satsningen på fler lärare i skolan. Inte heller Uppsala universitet och högskolan i övrigt ska behöva drabbas av nya besparingar, säger Thomas Östros. - Jag vill ju värna kvalitén, inte minst i grundutbildningarna. Och i år så ökar vi ju ersättningen per student för dem som läser humaniora och samhällsvetenskap för att få fler seminarier och fler undervisningstimmar och det är sådant som jag vill värna om. Kontakta reportern: Mårten Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".