Norrtälje

Köp av stulen motorcykel till HD

Högsta Domstolen har beslutat att pröva fallet med en man i Norrtälje som för sex år sedan köpte en motorcykel - i god tro - som visade sig vara stulen. Nu hoppas man kunna komma med ett rättspraxis som handlar om vilken kontroll säljaren har över det den säljer.

Det handlar om ”god tro” och en motorcykel som från början kostade 217 000 kronor.

En man vi kan kalla Peter köpte en motorcykel via en bilfirma. Motorcykeln, av modell Harley-Davidson V-Rod, ägdes av en privatperson men Peter kunde hämta den hos en motorcykelbutik i Jönköping.

Sagt och gjort. Inget konstigt med det tyckte Peter och betalade pengarna till försäljaren i butiken som ordnade med kvitto, registreringsbevis och försäkring.

Ett och ett halvt år senare visar det sig att motorcykeln var butikens, att den aldrig ägts av privatpersonen utan att försäljaren sålde den svart och stoppade pengarna i egen ficka. Ren stöld alltså.

Men det det handlar om i Högsta domstolen är inte stölden utan om Peter har köpt den i god tro eller inte. Både tingsrätten och hovrätten tycker att han gjort allt man kan begära av en privatkund. Men det finns en annan del av lagstiftningen som handlar om ”medelbar besittning” och det är bland annat det som Högsta Domstolen vill pröva.

Väldigt förenklat kan man säga att det handlar om ifall säljaren har kontroll över varan eller inte. Kan man säga att bilfirman i Norrtälje hade kontroll över motorcykeln, när dom inte ens visste om vem som var registrerad som ägare?

Det här kommer att bli en viktig dom eftersom det blir allt vanligare att man inte får varan samtidigt som man betalar, till exempel vid beställningar på internet.

Elin Jönsson
elin.jonsson@sr.se