Håbo

Håbo buss får fortsätta skjutsa skolbarn

Det blir Håbo Buss som fortsätter att köra skolbusstrafiken i Bålsta med omnejd, det har länsrätten besluten. Som Upplandsnytt berättat tidigare förlorade bolaget kommunens upphandling efter en miss i pappersexercisen. Mats Mattsson, VD på Håbo Buss, är lättad idag.

- Det var väldigt, väldigt skönt att det gick vägen till sist, och speciellt eftersom allt det här började med ett fel ifrån mig, jag hade inte sett upp i anbudshandlingarna, säger Mats Mattsson.

Mats Mattssons vita bussar är ett bekant inslag på småvägarna kring Bålsta. Ända sen 80-talet har han och hans chaufförer skjutsat bygdens småttingar till och från skolorna. Det var alltså en en synnerligen bekant affärspartner som Håbo kommun plötsligt vände ryggen till.

I kommunens upphandslingsformulär har intresserade entrepenörer i alla år fått ange priset för ett helt läsår, men den här gången hade man ändrat till termin. Det missade Mats Mattson och fyllde som vanligt i priset för ett läsår.

Således drog priset i väg rejält och uppdraget gick istället till ett bussbolag i Stockholm, detta trots Håbo Buss anbud egentligen var det lägsta. Någon chans att rätta till misstaget gavs inte.

Länsrätten anser att Håbo Kommun inte uppträtt affärsmässigt, enligt lagen om offentlig upphandling. Eftersom det rörde sig om en känd motpart borde Mats Mattsson fått chans att förklara sig och rätta till siffrorna.

I och med domen har två arbetstillfällen på bussbolaget räddats.

Mats Mattson har haft ett stort stöd från bygdens folk i sin kamp för att få behålla kontraktet.
- Det ha varit ett väldigt engagemang. Föräldrar till barn har ringt, och lärare och ringt och sagt att ”ni måste få tillbaka körningarna”. Det har varit ett fantastiskt stöd.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se