Burkinin ska locka till bad

Nu har badplagget burkini kommit till Uppland. Det är en heltäckande baddräkt främst riktad till muslimska kvinnor som vanligvis bär slöja. Än så länge säljs den nya baddräkten bara på badhusen i Uppsala och Enköping.

Zahra Daii håller i simkurser för invandrarkvinnor där många inte vill visa upp sin kropp eller hår. Hon tror att en del kan komma att uppskatta burkinin.

-Kvinnorna har tagit ett stort steg när de kommer hit till oss. Nästa steg är att de verkligen ska simma vid badstranden. Jag har sett burkinin och jag tror den är lättare att bära. Att simma med mycket kläder kan vara svårt, säger Zahra Daii.

Burkinin är alltså som en baddräkt, men den täcker hela kroppen från ankeln, hela armarna och håret med en liten tajt huva där håret kan gömmas undan. Plagget finns sen ett par veckor att köpa för badgäster på Gottsundabadet i Uppsala och på simhallen i Enköping. Men den är ganska dyr. 500-600 kronor får man betala för att skyla sin kropp.

Magnus Ekberg, som är badmästare på Gottundabadet, berättar att han tycker det är bra att de kan erbjuda burkinin, eftersom en del gäster badar med bomullskläder. Något som ställer till bekymmer med bassängernas reningssystem.

-Bomull släpper ju i från sig fiber och korkar igen våra filter. Det är därför vi säger till de som badar med bomullskläder.

                           Therese Forsberg therese.forsberg@sr.se