Strejkvarsel vid Uppsala läns landsting

Fackförbundet Kommunal har i dag varslat om strejk på Akademiska sjukhuset i Uppsala och på Enköpings lasarett från den 5 maj. Det är drygt 200 anställda på dom båda sjukhusen som är uttagna i fackets nya varsel.
Inger Strömblad ombud på Kommunal i Uppsala län säger att man försökt att välja områden på ett sådant sätt så att det ska bli så besvärligt som möjligft för arbetsgivaren. Totalt har Kommunalt varslat åtta nya sjukhus i landet om nya konliktåtgärder, därav alltså både Akademiska och Enköpings lasarett. En enveckas strejk är varslad för Kommunals medlemmar på tre medicinavdelningar på Akademiska, på tre geriatriska avdelningar på Samariterhemmet samt för en medicinavdeling i Enköping och rehab i Enköping. Dessutom varslas om två veckors strejk också från den femte maj på personalpoolen på Samariterhemmet och dess motsvarighet Resursen på Akademiska. Liksom två veckors strejk för samtliga expeditionsbiträden och bemanningsassistenter i hela Uppsala läns landsting. I övrigt gäller varslen främst undersköterskor och vårdbiträden. Och facket tror att patienterna kommer att märka av strejken, - Ja dom märker ju att alla inte finns där och att det kommer att ta längre tid innan saker blir gjorda och att det kommer bli struligt för arbetsgivaren att få organisationen att funka , säger Inger Strömblad ombud på Kommunal i Uppsala län. Brita Winsa, chefsläkare på Akadmeiska, menar att strejken kommer att betyda bekymmer för sjukhuset, - Det är naturligtvis så att det kommer att ställa till problem, så vi får väl se vilka åtgärder vi behöver göra för att säkerställa den medicinska säkerheten. Vi har ju alltid möjlighten att begära dispens om vi skulle upptäcka att det finns någon risk för fara. Kontakta reportern: Mårten Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".