För få poliser kan förklara upplopp

I Upplandsnytts fortsatta granskning av omständigheterna kring upploppet mellan polis och ungdomar i Uppsala förra året ställs frågan om det låga antalet poliser i tjänst kan vara en förklaring till händelseutvecklingen.
Den här kvällen var totalt sex poliser i tjänst och det kan ha bidragit till att det hela inte stannade vid ett vanligt bråk utan blev ett stort upplopp. Det säger bland annat ordningsvakten Ivan Krezic som tillsammans med andra vakter var tvungen att komma till polisens undsättning. - Hade det varit mer poliser så hade det inte blivit sådär. Då hade de säkert inte vågat, det är ju lätt att säga en sak det är en annan sak att göra det. Eftersom det var så få poliser så är chansen att bli gripen minimal, så det var bara att köra på. Den 30:e Maj förra året var en torsdag. Så polisens bemanning var som den brukar vara en vardagkväll i Uppsala. Tre bilar med två man vardera i. Men det här var ingen vanlig torsdag. I stan pågick många studentskivor och det var mycket folk på stan. En av dom åtalade tycker att polisen borde ha förstått att det var en särskild kväll och anpassat resurserna efter det. - Det kunde hända när som helst men jag tror inte det skulle blivit så här stort i fall det skulle varit en annan kväll. Det var ju dunder i hela stan, årets kalas i hela staden just den dagen. Det lilla bråket som uppstod alldeles i början kanske hade kunnat avvärjas med fler poliser, men nu kom dom få som var där ganska snart i ett mycket trängt läge och var tvungna att försvara sig med sina batonger säger Kenneth Sundin som var vakthavande befäl vid Uppsalapolisen den här kvällen. - I och med att personalstyrkan är så liten så fick de inrikta sig på att freda sig i första hand. Det går inte att prata folk tillrätta i det här läget, det funkar inte. Förutom att polisen numerärt var få så saknades dessutom hundpatrullen eftersom dom var på utbildning i Forsmark. Kenneth Sundin håller med om att det var olyckligt att så få poliser var i tjänst. - Efterklok kan man alltid vara, och säga att det var dåligt med resurser och sen var det ju olyckligt att samtliga hundpatruller var på kurs. Visst man bör ju kanske se till att inte sätta sig i den här situationen igen, att man lägger de här sakerna vid de här tillfällena när man befarar att sådana här saker kan inträffa, säger Kenneth Sundin. Kontakta reportern: Erik Möller
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".